Story van...

Veel zorgverleners in Nederland maken mooie dingen mee. Je kunt zoveel kanten op in de zorg, zelfs ik weet daar lang nog niet alles van. In 'story van...' leggen andere zorgprofessionals of studenten in de zorg uit waarom ze voor dit beroep gekozen hebben, wat ze er zo mooi aan vinden of welke kant ze nog op willen.

 

Dit podium is voor deze kanjers!

Jessica

 

Hoi!

 

Ik ben Jessica, 24 jaar en net afgestudeerd intensive care verpleegkundige. Het is heel gek om te beseffen dat ik een paar kleine maanden geleden de opleiding heb afgerond in deze bizarre situatie rondom COVID-19. Het voelt heel surrealistisch en al helemaal omdat de diplomering op zich heeft zal laten wachten. Het voelde een beetje als een anticlimax voor het harde werk wat ik hab verricht de afgelopen 1,5 jaar. Dit maakt mij natuurlijk niet minder trots of blij dat ik het gehaald heb!  

De afgelopen maanden waren, zoals voor heel veel mensen, hectisch. Ik werd overgeplaatst naar de andere locatie van ons ziekenhuis, om daar op de COVID IC’s te helpen. Omdat ik toen nog niet afgestudeerd was, werd ik ingezet als een zogenoemde ‘buddy’. Het was een tijd van heel veel schakelen. Vooral omdat alles anders was, de werkomgeving, apparatuur, collega's en natuurlijk de hele situatie, het onbekende.

Deze hele situatie was een extra bevestiging dat ik 1,5 jaar geleden de goede keuze heb gemaakt om aan de IC-opleiding te beginnen. Het gevoel dat ik echt iets bijdraag aan het herstel van de meest zieke patiënten, of het zo goed mogelijk begeleiden in de laatste levensfase geeft mij voldoening en realiseer ik hoe mooi mijn werk is. 

 

Nu ben ik afgestudeerd en kan ik als volwaardig IC collega mijn team helpen om al onze patienten goede zorg te verlenen.

Ik ben trots op mezelf, op het team waar in ik werk en iedereen die heeft bijgedragen en nog steeds zijn/haar steentje bijdraagt in de strijd tegen COVID-19.


Joyce

Hi allemaal!

 

Mijn naam is Joyce en ik ben 28 jaar oud. Ooit ben ik begonnen als zorgassistente in een verpleegtehuis, maar ik kwam er al snel achter dat ik meer wilde proeven van het verpleegkundig vak. Nu, 12 jaar later, ben ik werkzaam als Circulation Practitioner in het Ziekenhuis op de gecombineerde IC/CCU afdeling. Wie had dat ooit gedacht!

 

Ik ben in 2010 begonnen met de HBO-V opleiding in Leiden en ik ben eigenlijk daarna direct doorgestroomd naar de IC opleiding. Ik ben nu sinds 2016 IC verpleegkundige en sinds 2019 afgestudeerd als Circulation Practitioner. Circulation Practitioner houdt in dat je meer vakkennis hebt over het circulatoire gedeelte van het menselijk lichaam. Hieruit voortvloeiend houd je je dan bezig met adequate scholingen (intramuraal als extramuraal), investeringen in nieuwe materialen en middelen, protocollen updaten en mag je adviezen geven over een behandelingsstrategie bij de IC patiënt, dit alles uiteraard circulatoir gerelateerd. Als Circulation Practitioner houdt ik mij ook bezig met de Advance Life Support (ALS) trainingen, wat inhoudt dat ik gespecialiseerde reanimatie trainingen geef aan de gespecialiseerde verpleegkundigen (zoals IC, SEH etc.). Deze trainingen zijn uitdagend en leuk om te geven, omdat iedere discipline zijn eigen taak/rol moet vervullen. Tijdens de ALS draait het dan ook om een strakke samenwerking die nauw op elkaar aan moet sluiten. Communicatie is daarin dus ook een onderdeel die hoog staat in de les. Zonder communicatie kan er namelijk geen eenduidig beleid uitgevoerd worden bij de patiënt. Ik geef les aan IC/CCU verpleegkundigen in opleiding, ook dit onderdeel is iets waar ik heel erg blij van wordt om te mogen doen. Deze mensen zijn namelijk oh zo hard nodig in de toekomst op de IC/CCU! 

De Intensive Care is een gevarieerd vak waarin je te maken hebt met diverse patiënten groepen, van post operatieve patiënten tot patiënten die een ernstige infectie doormaken die circulatoire ondersteuning nodig hebben om dit goed te kunnen doorstaan. Het heeft mij altijd al geënthousiasmeerd om meer te weten over een specifiek onderwerp, voor mij is dat de circulatie, hiermee wordt er ook meer kwaliteit gewaarborgd binnen de IC/CCU. Ik kan dan ook wel zeggen dat mijn werkzaamheden als Circulation Practitioner gevarieerd zijn en bieden een zodanige afwisseling dat ik tot op de dag van vandaag heel blij ben met de keuzes die ik gemaakt heb in dit vakgebied! 


Lisa

Hoi, mijn Naam is Lisa Soares en ik ben 21 jaar. Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding verzorgende individuele gezondheidszorg ookwel verzorgende IG genoemd. Deze opleiding doe ik op het ROC top in BBL vorm. Dat houdt in dat je 3 dagen per week werkt en 1 dag per week naar school gaat.

Ik ben werkzaam in een woonzorgcentrum op een psychogeriatrische afdeling. Hier wonen voornamelijk ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen omdat ze een vorm van dementie hebben.
Dit beroept trekt mij zo aan omdat ik graag zorg voor anderen. Geen dag is hetzelfde en de dankbaarheid van je zorgvragers is groot. Daardoor vind je motivatie en waardering in je werk.

De opleiding vind ik leerzaam omdat je heel breed wordt opgeleid over verschillende ziektebeelden en zorgvragers. Daarbij is deze opleiding een goede basis voor de opleiding verpleegkunde.
Het is leuk dat geen dag hetzelfde is. Ik vind vooral de verpleegtechnische handelingen en de oudste van dienst zijn leuk! Daarbij heb je veel verantwoordelijkheid, dat is voor mij als leerling erg leerzaam!
Ik vind het soms moeilijk om taken uit handen te geven. Als ik ergens aan begin maak ik dat graag zelf af, alleen is dit niet altijd mogelijk. Dit is dan ook meteen een leerpunt waar ik al goed mee op weg ben.
Na deze opleiding zou ik graag de verpleegkundige opleiding willen doen. De acute zorg spreekt mij vooral aan, zoals de ambulance. Maar ik vind de intensive care ook steeds interessanter worden.
Wat ik leuk vind om in mijn vrije tijd te doen is: het lezen van een boek, een lange wandeling maken met mijn hond, een avondje uit met vriendinnen, sporten of gewoon lekker een avondje op de bank met een goeie serie of film.


Super leuk dat ik mijn verhaal hier kan delen, ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen!
Liefs, Lisa


Esmee

Hi, Ik ben Esmee (31 jaar) en ben verpleegkundige en woon in Amerika!


Ik ben eerst verpleegkundige geweest in Nederland. Juli 2011 studeerde ik af voor bachelor verpleegkunde in Groningen. De keuze heb ik last minute gemaakt. Ik hoorde begin Augustus 2007 dat ik niet geselecteerd was voor de verloskunde opleiding. Ik dacht, verpleegkunde ligt er dichtbij. Ik heb nooit meer gedacht aan verloskunde. .
Mijn studie verpleegkunde bestond de eerste 1,5 jaar alleen maar uit theorie en ik had nog geen idee hoe de praktijk eruit zou zien. In Groningen deed je driemaal een half jaar stage. Ik heb stage gelopen in een verpleeghuis, de forensische psychiatrie en in een ziekenhuis op de afdeling chirurgie. Ik begon aan mijn eerste baan in het toen nog SLAZ (olvg west) op de chirurgie.

Na 2 jaar gewerkt te hebben als verpleegkundige begon het te kriebelen en kreeg ik de ruimte om wat taken van mijn teamleiders over te nemen. Uiteindelijk ben ik volledig overgegaan op de rol teamleider voor 2,5 jaar op dezelfde afdeling. Ik dacht; ik heb mijn roeping gevonden als teamleider.
Het Verpleegkundig StafConvent kwam op mijn pad. Samen met twee andere collega's vormden we het bestuur en gingen we dit opzetten in het ziekenhuis. Om verpleegkundigen in hun kracht te zetten en een stem te geven in beslissingen. In de zomer van 2016 moest ik helaas mijn baan opzeggen in het OLVG omdat mijn man en ik gingen verhuizen naar de USA.
Ondertussen woon ik al 4 jaar in Amerika en werk ik al 2.5 jaar als verpleegkundige.  Eerst in New York City en nu in Colorado. Het was erg lastig om mijn verpleegkundige licentie te krijgen! Ik ben hier via-via in women's health gerold en werk als triage verpleegkundige in een gynaecologie praktijk. Doe ik toch nog iets met zwangere vrouwen! Ik had nooit gedacht dat ik als verpleegkundige zou werken in Amerika en deze fijne baan zou hebben!! Mijn praktijk is onderdeel van een Magnet ziekenhuis. Verpleegkundigen staan hier met alles op de voorgrond en er ruimte voor ontwikkeling.


Thanks for reading!!! Heb je vragen over werken in Amerika? Stuur mij gerust een berichtje.


Jennifer

Ik ben Jennifer 42 jaar en ik werk ongeveer 17 á 18 jaar als kraamverzorgster. Hiervoor gewerkt bij meerdere kantoren van ABN AMRO in Rotterdam.

Na een reorganisatie bij ABN AMRO gingen de vaste groep collega’s weg en was de sfeer anders. Ik heb toen mijn ontslag ingediend en dacht toen aan wat ik eerst wilde doen voordat ik de opleiding bank en verzekeringswezen ging doen. Ik dacht namelijk al aan de kraamzorg, maar had toen uiteindelijk gekozen om de administratieve kant op te gaan. Heb een hele leuke tijd gehad bij abn amro. Maar dit werk is wel echt mijn passie, weet ik nu.

Ik vind het leuk dat ik iedere keer bij verschillende gezinnen kom, verschillende situaties: leuke, maar ook hele heftige. Gezinnen mag helpen/ adviseren in de 1e week van een bijzondere gebeurtenis in hun leven. Ik vind het zelf dankbaar werk, omdat je meestal in de mooiste periode maar ook hele onzekere periode het gezin kan helpen.

Ik vind het minder leuk dat je soms niet altijd gelijk aan het werk bent. Het kan wel eens gebeuren dat je een paar dagen op wacht staat( baby’s hebben geen vaste tijd dat ze worden geboren). Als ik op wacht sta wil ik gelijk werken, zo leuk is het!!

Ik raak super gemotiveerd als ik na 8 dagen de zorg afsluit en ze blij zijn met de zorg en de tips die ze van mij hebben gehad. Dat je weet dat je het gezin hebt kunnen verwennen, hen een vertrouwd gevoel hebt gegeven en dat ze het nu zelf kunnen doen.

Denk je erover na om kraamverzorgster te worden? Ik zeg doen!!!! 💕


Mark

Ik ben Mark (35 jaar) en ik ben naast Intensive Care verpleegkundige ook Ventilation Practitioner (VP).

 

Dat betekend dat ik een extra opleiding heb gedaan voor ‘beademing’. De opleiding duurt 14 maanden en eens tot twee keer per jaar worden er acht tot veertien studenten opgeleid in Nederland. Ik heb deze opleiding gedaan nadat ik 4 jaar als IC verpleegkundige heb gewerkt.

De VP stelt, onder supervisie van de intensivist, doelgerichte beademings-, sedatie-, en weanstrategieën op. De VP fungeert als schakel tussen de IC verpleegkundige en de intensivist. De VP is ook verantwoordelijk voor het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan de beademde patient. Denk hierbij aan het geven van scholingen, lezingen en het verbeteren van protocollen. 

Naast het werken op de IC bezoekt de VP nationale en internationale congressen en symposia en deelt opgedane kennis met intensivisten en ic-verpleegkundigen. Indien mogelijk doet de VP ook wetenschappelijk onderzoek & publiceert hierover.

De VP valt wettelijk onder de Wet BIG en de opleiding is ook CZO geaccrediteerd.


Romy

 

Hola! Ik ben Romy en ik ben 29 jaar. Ik werk als IC en SEH verpleegkundige. 

 

Waarom ik precies in de zorg ben gaan werken weet ik niet, kantoor werk leek mij gewoon niet leuk! 

Tijdens de verpleegkundige opleiding vond ik het lastig dat je in de praktijk vaak minder goed begeleid werd en ingezet werd als verpleegkundige omdat er een te kort is. Gedurende de specialisaties is er veel meer tijd om begeleid te worden. Ik vind vooral de afwisseling erg leuk in mijn werk! Tussen de IC en SEH rouleren zorgt voor veel afwisseling en je ziet veel verschillende dingen. Van acute zorg tot kleine wondjes. Ook de kans om te groeien en leren vind ik mooi van het vak. 

Wat ik soms moeilijk vind is dat mensen onderschatten wat het beroep verpleegkundige inhoud en de verantwoordelijk wat er bij komt kijken. De afgelopen 4 jaar heb ik 2 verpleegkundige vervolgopleidingen afgerond. Ik ga denk ik even gewoon lekker werken en kijk wat er op mijn pad komt :). 

 

Om bij te komen van drukke diensten vind ik sporten leuk, reizen, afspreken met vrienden en natuurlijk Netflix op z'n tijd. 


Als je twijfelt om in de zorg te werken, loop een dagje mee en dan zie je hoe leuk het is ! ;) 

Lieve groet, Romy


Tara

Hoi, mijn naam is Tara (24 jaar). Ik ben anesthesiemedewerker en functioneel beheerder.
  
Zes jaar geleden ben ik gestart met de opleiding tot anesthesiemedewerker in Ziekenhuis Amstelland. De opleiding is een combinatie tussen theorie en praktijk en duurt ongeveer drie jaar. Het beroep anesthesiemedewerker is erg leuk en afwisselend werk. Je werkt samen in een team van een anesthesioloog, een operateur, twee operatieassistentes. Als anesthesiemedewerker bewaak je de vitale functies van een patiënt, dien je medicatie toe/ bestuur je de beademingsmachine. Het is een combinatie tussen zorg (sociaal) en techniek.  
Aan het einde van mijn opleiding werden er voorbereidingen getroffen om het anesthesieverslag digitaal te maken. Mijn werkbegeleider maakte deel uit van dit team en vroeg of ik hierbij wilde helpen. Dit leek mij een erg leuke uitdaging en vanuit daar ben ik langzaam in de rol als functioneel beheerder gekomen.  
 
Wat ik leuk vind aan anesthesiemedewerker zijn is dat je heel persoonlijk contact hebt met patiënten. In de korte periode dat je mensen ziet vertellen ze vaak hun levensverhaal. Dit zorgt voor bijzondere momenten. Als de operatie weer afgelopen is worden mensen vaak wakker met een glimlach van opluchting. Blij dat alles goed is gegaan.  
 
Een nadeel aan anesthesiemedewerker zijn vind ik toch wel de nachtdiensten. Wij draaien bereikbaarheidsdiensten. Dit betekent dat je elk moment van de nacht uit je bed gebeld kan worden. Maar als je achteraf die glimlach op mensen hun gezicht ziet weet je wel waarom je voor dit beroep hebt gekozen.  
 
Om het praatje compleet te maken: ik raad het iedereen aan om anesthesiemedewerker te worden! Een opleiding met vele mogelijkheden om je daarna nog verder te specialiseren. Ik zeg doen.