Studeer jij verpleegkunde en mag je kiezen of je stage gaat lopen in het buitenland als minor? Ik zeg doen!

 

Tijdens mijn HBO-V aan Hogeschool InHolland had ik de keuze of ik voor mijn minor stage wilde lopen in het buitenland. Dit leek mij ontzettend gaaf en dus heb ik dat ook gedaan. Ik heb 10 weken stage gelopen in het 's Landshospitaal in Paramaribo, Suriname. Dit ziekenhuis is voornamelijk gericht op moeder & kind zorg. Tijdens mijn HBO-V had ik nog geen stage gelopen op een afdeling m.b.t. zwangerschap, geboorte of kinderen. Dit leek mij daarom ook de uitgesproken kans om daarmee kennis te maken.

 

Hogeschool InHolland heeft zelf contacten met een aantal landen en ziekenhuizen/klinieken. Je hebt daarom al een grote keuze aan landen en afdelingen waar je graag stage zou willen lopen. Ik had het geluk dat een klasgenoot van mij uit Suriname kwam en daar familie had wonen, samen met haar heb ik de minor gedaan en was het voor mij redelijk makkelijk om voor huisvesting te zorgen. Mocht je dit niet hebben dan kan de hogeschool je daar ook mee helpen. 

 

Omdat ik snap dat het best spannend is om stage te gaan lopen in het buitenland zal ik hieronder 10 tips weggeven:

  1. Bereid je voor op het land -en de cultuur die er heerst. Je gaat het je behoorlijk moeilijk maken als je de normen -en waarden van Nederland probeert te hanteren. Het is daarom ook erg belangrijk om flexibel en open-minded naar het land te reizen waar je stage gaat lopen. Verdiep je daarom in het land, de taal, het eten en de cultuur.
  2. Mocht je naar een land gaan waar geen Nederlands en/of gebrekkig Engels wordt gesproken, probeer dat van te voren de taal te begrijpen. Het gaat hierbij dan om de basis: 'hallo, tot ziens, hoe gaat het, mijn naam is en bedankt'. 
  3. Check of je voor het land een visum nodig hebt en hoe dit daar geregeld is. Voor sommige landen mag je maar een aantal dagen verblijven zonder visum, voor andere landen moet je echt een visum aanvragen voor bepaalde tijd zodat je daar stage kunt gaan lopen. Mocht je het niet zeker weten, bel dan de ambassade voor informatie.
  4. Check of je paspoort lang genoeg geldig is voor je reis!
  5. Probeer alvast uit te zoeken over er plekken zijn waar ook andere Nederlandse studenten komen. Het is ontzettend leuk om elkaar te leren kennen en ervaringen te delen.
  6. Bereid je ook vast voor op kennis -en kunde voor je desbetreffende afdeling. Zorg dat je pro-actief bent en een goede indruk maakt. Ze vinden het hartstikke leuk als ze zien dat jij interesse toont in hun specialisme/afdeling/ziekenhuis.
  7. Zoek uit wat de regels van het ziekenhuis zijn zodat je voorbereid begint. Sommige ziekenhuizen hebben bepaalde kledingvoorschriften waar je je aan moet houden. Zo wist ik niet dat mijn rode klompen verboden waren en mocht ik mijn eerste dag niet op de afdeling starten tenzij ik witte, dichte schoenen had.
  8. Heb je de kans om met een klasgenoot samen te gaan? Zeker doen! Dat geeft een toch wat veiliger gevoel en maakt het vanaf dag één gezellig!
  9. Kijk samen met de Hogeschool wat je opdrachten zijn voor je stageperiode. 10 weken gaan heel snel voorbij en helemaal omdat je vaak in een zonnig en gezellig land zit ;)
  10. Moet je zelf je stage betalen? Begin dan op tijd met sparen! Het kost behoorlijk wat geld: vliegticket, verblijf, vervoer, uitjes en voedsel. Zorg ook dat je wat geld achter de hand hebt, mocht er iets gebeuren.

 

Stage in het buitenland is hartstikke leuk en bovendien goed voor je ontwikkeling! Je gaat dingen zien die je in Nederland niet zal meemaken. Ik ben met meer waardering naar ons zorgstelsel gaan kijken en heb er hele leuke herinneringen aan.

 

Wil je nog wat dingen weten? Mail mij gerust.